Veilig op weg door goed onderhoud

Een aanhangwagen in technische topconditie zorgt voor veilige deelname aan het verkeer voor u en uw medeweggebruikers. Tevens zorgt een goed onderhouden aanhangwagen ervoor dat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Als ondernemer moet u van uw aanhangwagen op aan kunnen, want een defecte aanhangwagen kost geld. Als u met uw paardentrailer op weg bent naar een concours kunt u geen vertraging gebruiken. En de vakantie beginnen met pech aan uw bagagewagen langs de ‘Route du Soleil’ is geen goede start. Regelmatig een BOVAG-onderhoudsbeurt voor de aanhangwagen zorgt ervoor dat de kans op een pechgeval of technisch mankement tot een minimum wordt beperkt. En dat scheelt bovendien in de kosten.

BOVAG-onderhoudsbeurt aanhangwagen: controle én onderhoud

De BOVAG-onderhoudsbeurt geeft zekerheid over de aanhangwagen. U kunt met een gerust hart aankoppelen en bij politiecontrole is het een prettige zekerheid te weten dat de aanhangwagen onlangs is gekeurd en onderhouden door de vakman. In Nederland geldt geen wettelijk verplichte keuring voor aanhangwagens, maar gesteld kan worden dat de BOVAG-onderhoudsbeurt in feite nu al een ‘APK-keuring’ omvat. En naast de volledige keuring van uw aanhangwagen wordt bij de BOVAG-onderhoudsbeurt ook direct onderhoud uitgevoerd. De onderhoudsbeurt wordt veelal geaccepteerd door politie, VCA en ISO. Veilig op weg dus.

Wat is een BOVAG-onderhoudsbeurt? Een BOVAG-onderhoudsbeurt is een combinatie van keuring (‘APK’) en onderhoud van alle wezenlijke onderdelen van uw aanhangwagen. De verschillende onderdelen worden gecontroleerd, waar nodig gedemonteerd en gesmeerd. Bij de BOVAG-onderhoudsbeurt wordt uitgebreid aandacht besteed aan de volgende groepen:

  • Oplooprem: o.a. remmen, koppeling, breekkabel;
  • Assen en chassis: o.a. as, chassisbouten, chassisraam en dissel, schokdempers, remmen, banden, wielen;
  • Opbouw;
  • Verlichting.

Deze vier groepen worden tijdens de onderhoudsbeurt onder handen genomen. Indien er geen gebreken aan het licht komen, of wanneer noodzakelijke reparaties zijn uitgevoerd wordt de BOVAG-keuringssticker uitgegeven als bewijs van een goed onderhouden aanhangwagen. Er kunnen ook specifieke onderhoudsbeurten uitgevoerd worden voor paarden- en veetrailers, gesloten wagens en auto/boottrailers en kiepwagens. Deze onderhoudsbeurten bestaan uit de standaardbeurt in combinatie met specifieke extra keurings- en onderhoudseisen. Kortom, de algehele conditie van uw aanhangwagen wordt met een BOVAG-onderhoudsbeurt uitvoerig getest en onderhouden.

Keuringsrapport en -sticker

De conditie van de aanhangwagen wordt weergegeven in een overzichtelijk en duidelijk keuringsrapport. In één oogopslag kunt u dan zien of er, met het oog op de veiligheid, reparaties noodzakelijk zijn. Daarnaast worden ook eventuele aanbevolen reparaties vermeld. Dit zijn reparaties die van belang zijn voor de staat van de aanhangwagen, maar die niet direct van invloed zijn op de veiligheid.

In overleg met uw dealer kunnen de noodzakelijke en aanbevolen reparaties worden uitgevoerd. Indien het keuringsrapport geen noodzakelijke reparaties laat zien, wordt uw aanhangwagen voorzien van de BOVAG-keuringssticker: een bewijs van goed onderhoud op de vier basisgroepen: oplooprem, assen en chassis, opbouw en verlichting. En een lid van BOVAG-Aanhangwagenbedrijven (AWB) geeft vanzelfsprekend BOVAG Garantie op de verrichte werkzaamheden tijdens de BOVAG-onderhoudsbeurt! Wie regelmatig een BOVAG-onderhoudsbeurt laat uitvoeren, gaat dus ‘Veilig op weg’ met de aanhangwagen.

Cart